2024. Szeptember 02.

Mezőgazdasági termelőszervezet alapításának szabályai

A mezőgazdasági termelőszervezet alapításáról szóló szabályokat a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól szóló 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet) és a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény (a továbbiakban: Fétv.) tartalmazza, illetve az egyes fogalmak meghatározását a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Földforgalmi tv.) rendezi.

A mezőgazdasági termelőszervezetként, illetve az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként történő nyilvántartásba vétel előfeltétele, hogy a jelen írásban ismertetett szabályozásnak megfelelően joghatályosan létezzen egy tagállami székhelyű jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet. A nyilvántartásba vételi eljárás attól függően irányul mezőgazdasági termelőszervezet vagy újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet nyilvántartásba vételére, hogy az adott jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a Földforgalmi tv. mely fogalmának képes megfelelni.

Legmeghatározóbb különbség a két fogalom között, hogy a mezőgazdasági termelőszervezet esetében jogszabály által előírt feltétel, hogy alaptevékenysége olyan mező-, erdőgazdasági tevékenység, illetve kiegészítő tevékenység, amelyet már legalább 3 éve folyamatosan folytat. Ezen időbeli megkötés az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet nyilvántartásba vétele során nem feltétel.

Az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet kapcsán fontos kiemelni, hogy ahhoz, hogy egy jogi személyt, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetet e minőségben nyilvántartásba vegyék nincs szükség új jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet alapítására. Egy, már cégnyilántartásba bejegyzett jogi személyt, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a Földforgalmi tv. szerinti értelmező rendelkezésben foglalt feltételeknek való megfeleltetése révén újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként vehető nyilvántartásba (pl. annak okán, hogy nem végzi 3 éve az adott főtevékenységet). További fontos szempont, hogy olyan jogi személy/szervezet, amely különválással, kiválással, szervezeti formaváltással, egyéb jogutódlás folytán keletkezett, nem vehető nyilvántartásba újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként.

Mi minősül mezőgazdasági termelőszervezetnek?

A Földforgalmi tv. 5. § 19. pontja rögzíti a mezőgazdasági termelőszervezet fogalmát, amely alapján a mezőgazdasági termelőszervezet a mezőgazdasági igazgatási szerv által Földforgalmi tv. végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek alapján nyilvántartásba vett, tagállami székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

a) amelynek

aa) alaptevékenysége olyan mező-, erdőgazdasági tevékenység, illetve kiegészítő tevékenység, amelyet a jogügyletet megelőzően legalább 3 éve folyamatosan folytat,

ab) éves értékesítése nettó árbevételének több mint a fele a mező-, erdőgazdasági tevékenységből, illetve a kiegészítő tevékenységből származik, és

ac) legalább egy vezető tisztségviselője, vagy a cégvezetője a mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve a kiegészítő tevékenységet a szervezetben fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan gyakorolja, és Földforgalmi tv. végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú szakképzettséggel vagy szakképesítéssel, vagy a mezőgazdasági igazgatási szerv által igazolt legalább 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik, vagy

b) amely újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek minősül,

c) amely nemzeti park igazgatóságnak minősül,

d) amely erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásnak minősül.

Mi minősül újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek?

Az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet fogalmát a Földforgalmi tv. 5. § 26. pontja rögzíti, amely szerint az újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet a Magyarországon nyilvántartásba vett tagállami székhelyű jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet

a) amelynek alaptevékenysége a mező-, erdőgazdasági tevékenység, illetve kiegészítő tevékenység,

b) amely nem rendelkezik az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban fekvő föld felett használati joggal,

c) amelynek legalább egy vezető tisztségviselője, vagy a cégvezetője a mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet a szervezetben fennálló tagsági viszonyához kapcsolódóan gyakorolja és a Földforgalmi tv. végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú szakképzettséggel vagy szakképesítéssel, vagy a mezőgazdasági igazgatási szerv által igazolt legalább 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik, és

d) a szervezet nem különválással, kiválással, szervezeti formaváltással, egyéb jogutódlás folytán keletkezett.

Mi minősül mezőgazdasági üzemközpontnak?

A Földforgalmi tv. 5. § 21. pontja rögzíti a mezőgazdasági üzemközpont fogalmát, amely szerint: mezőgazdasági üzemközpont a mezőgazdasági termelőszervezet tulajdonában, illetve használatában álló, a mező- és erdőgazdasági tevékenység vagy a mező- és erdőgazdasági tevékenység és a kiegészítő tevékenység célját szolgáló gazdasági, lakó, illetve iroda épülettel beépített ingatlan vagy a tanya, amely a gazdálkodás végzésének vagy megszervezésének a mezőgazdasági igazgatási szervnél bejelentett helyéül szolgál.

A fogalom pontos meghatározásához szükséges a Földforgalmi tv. 5. § 25. pont szerinti tanya fogalom ismerete, amely szerint a tanya a település külterületén fekvő, legfeljebb 1 hektár nagyságú olyan földrészlet, amelyhez a föld mellett növénytermesztés és állattenyésztés, továbbá az ezekkel kapcsolatos termékfeldolgozás és terméktárolás célját szolgáló lakó- és gazdasági épület, illetve ilyen épületcsoport is tartozik, vagy az olyan földrészlet, amely az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként szerepel.

Amennyiben a mezőgazdasági termelőszervezet/újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet nyilvántartásba vétel iránti kérelmében megjelölt mezőgazdasági üzemközpont felett a kérelmező használati joggal rendelkezik, a kérelemben igazolni kell a használati jog meglétét továbbá, ha a szervezet azt jelöli meg, hogy a mezőgazdasági üzemközpontja azonos a székhelyével, vagy telephelyével, akkor ezen ingatlanok adatait kell mezőgazdasági üzemközpontként nyilvántartásba venni.

Amennyiben a mezőgazdasági termelőszervezet/újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet nyilvántartásba vétel iránti kérelmében megjelölt mezőgazdasági üzemközpont a Földforgalmi tv.-ben meghatározott tanyának minősülő földrészlet, és a használati jogosultság nem kizárólag a tanya lakó-, és gazdasági épület használatának – a földtől elválasztott – önálló átengedésére, hanem a tanya egészére terjed ki, a földhasználati jogosultság fennállását a mezőgazdasági igazgatási szerv a földhasználati nyilvántartásból ellenőrzi.

Továbbá amennyiben a mezőgazdasági termelőszervezet/újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezet nyilvántartásba vétel iránti kérelmében megjelölt mezőgazdasági üzemközpont felett a kérelmező tulajdonjoggal, haszonélvezeti joggal, vagy vagyonkezelői joggal rendelkezik, e jogosultságok fennállását a mezőgazdasági igazgatási szerv az ingatlan-nyilvántartásból ellenőrzi.

A Kúria a Kfv.III.37.325/2016/4. számú döntésében abban a körben fejtette ki álláspontját, hogy a Földforgalmi tv-ben írt alaptevékenység, illetve a társadalmi szervezetek nyilvántartásba bejegyzett alapcélja mennyiben minősülnek egymással tartalmilag egybevágónak. A döntés értelmében a civil szervezetek bejegyzett alapcélja szerinti tevékenység nem azonos a Földforgalmi tv. hivatkozott rendelkezésében írt alaptevékenységgel, mivel ez utóbbi a társadalmi szervezet gazdasági-vállalkozási tevékenységéhez kapcsolódik, ennek okán az alaptevékenységet nem a társadalmi szervezetek nyilvántartása tartalmazza. Adott esetben a környezetvédelmi alapcéllal bejegyzett vadásztársaság az alapcélt az alaptevékenységen keresztül éri el.

Mivel társadalmi szervezet elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység céljára nem jöhet létre, az alapcélja nem lehet mező- és erdőgazdasági tevékenység, de azt ezen tevékenység révén valósítja meg. A Földforgalmi tv. 40. § (1) bekezdésére figyelemmel a termelőszervezetként való nyilvántartásba vétel iránti kérelem elutasítása azzal a következménnyel jár, hogy a kérelmező az alapcélját sem tudná elérni, mivel az alaptevékenységet nem tudná folytatni. A vadászatra jogosultként nyilvántartott vadásztársaság alaptevékenysége a tervszerű vadgazdálkodási tevékenység a természetvédelmi célok megvalósítása érdekében, ezért az nem ellentétes az egyesület alapcél szerinti környezetvédelmi tevékenységével.

A Kúria (Kfv.VI.37.848/2017/5. számú döntésében kimondta, hogy az üzemközpont helyét az érintett ingatlan pontos megjelölése határozza meg, amely egy helyrajzi számot tartalmaz, egy ingatlant lehet ilyenként megjelölni. A mezőgazdasági igazgatási szerv a nyilvántartás vezetése során regisztratív tevékenységet végez, így nem feladata a kérelmet benyújtó által megjelölt több ingatlan közül választani, erről a gazdálkodónak kell döntenie.

Hol és hogyan kell kezdeményezni a mezőgazdasági termelőszervezetként történő nyilvántartásba vételi eljárást?

A 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdésében meghatározott természetes személynek, illetve szervezetnek a nyilvántartásba vételi eljárás iránti kérelmet a földügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium – jelenleg az Agrárminisztérium -, valamint a mezőgazdasági igazgatási szerv hivatalos honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani a kérelmező mezőgazdasági üzemközpontja, vagy a lakóhelye, illetve a székhelye fekvése szerint illetékes mezőgazdasági igazgatási szervhez.  Az illetékes járási hivatal a földművesnek minősülő természetes személyekről, mezőgazdasági termelőszervezetnek, illetve újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetnek minősülő szervezetekről, a mezőgazdasági üzemközpontnak minősülő gazdasági-, lakó-, vagy irodaépülettel beépített ingatlanokról, vagy tanyákról nyilvántartást vezet. A nyilvántartásba vétel iránti eljárás a földműves, illetve a mezőgazdasági termelőszervezet kérelmére indul. A nyilvántartási eljárás díj- és illetékmentes.

Források: