2020 – A Jogi Innováció Jegyében

Ügyvédi Irodánk képviseltette magát a 2019. november 29. napján megtartott Jogi Innovációs Napon, amely Prof. Richard Susskind „END OF LAWERS? – what happened in the real life of Lawyers – painting a picture of TOMORROW’S LAWYERS” című vitanyitó prezentációjával indult. Prof. Susskind már a nyolcvanas években megírt PhD szakdolgozatában is a mesterséges intelligencia és a jog közötti összefüggéseket vizsgálta.

Az előadás során a technológia rohamos fejlődését Moore törvényével szemléltette a professzor, miszerint folyamatosan többszöröződik a számítógépek számítási kapacitása, így például az egy memória kártyára férő adattárhely 2004-ben összesen 128 megabyte, míg 2015-ben 128 gigabyte volt, 2019-re pedig már 1 terrabyte, illetve ez a hatványozott fejlődés abban is utolérhető, hogy mostanra minden második nap annyi adatot és információt használunk fel világszerte, mint az emberiség kezdetétől egészen 2003-ig. A professzor szerint 2021-re ugyanezt már egy órán belül sikerül majd teljesíteni.

A jogi technológia terén az első innovációs hullám a digitalizáció stádiuma volt, amely által világszerte beindult a papír alapú eljárás elektronikus eljárássá alakítása. Prof. Richard Susskind Dr. Darák Péterrel, a Kúria elnökével, valamint Dr. Handó Tündével, az Országos Bírósági Hivatal leköszönő elnökasszonyával folytatott egyeztetést az itthoni jogi innováció aktuális helyzetének tekintetében, amelynek keretében szó eset az e-aktákról, az elektronikus peres-, valamint cégeljárásról, illetve arról, hogy nyitottak a bíróságok az újításra, így többek között az online ügyfélkapcsolati rendszer bevezetésére.

A digitalizációt követő fejlődési szakasz az automatizáció. Ezen a téren merül fel a kérdés, hogy ha minden eljárás automatizált, és például algoritmusok alapján kalkulálható lesz egy per, vagy egy beadványra adott válasz kimenetele, akkor valóban helyettesíthető lesz-e a jogász? Prof. Richard Susskind erről úgy vélekedik, hogy a mesterséges intelligencia nem a munkaerő lecserélésére, hanem annak kiegészítésére, segítségére és hatékonyabbá tételére szolgál.

Végezetül, ahogyan mi is búcsúzunk a 2019-es évtől, idézzük Abraham Lincoln változatlanul aktuális mondását, miszerint: „A legjobban úgy tudjuk a jövőt megjósolni, ha mi magunk találjuk fel.”